Maden

Kost og ernæring

På Lystruphave Efterskole, vil vi gerne: 

Bevidstgøre eleverne gennem undervisning og handling om vigtigheden af søvn og sund mad i forhold til aktivitet, indlæring og samværet med andre. 

  • Give gode vaner i hverdagen, køkkenet og i måltidsfællesskabet. 
  • Give et positivt forhold til en varieret kost ved at følge de officielle kostråd (2013-2021) og inspirere eleverne til at leve efter de nye officielle kostråd 2021. 
  • Passe på klimaet. 

Det gør vi: 

Gode vaner i hverdagen, i køkkenet og i måltidsfællesskabet:  

  • Eleverne er med i køkkenet hvor de deltager som praktikanter 8 dage med afsluttende evaluering. 
  • Her undervises de i ernæring, hygiejne og deltager i madlavningen til hele skolen. 
  • Eleverne kan lære teknikker og færdigheder som kan tages med videre når de selv flytter hjemmefra. 
  • Vi lytter til elevernes idéer og forslag til menu og måltidsplanlægning. 
  • Eleverne kan kigge forbi i køkkenet om formiddagen i hverdagene, efter en fuldkornsbolle eller et stykke frugt, hvis de er sultne. 
  • Vi tilbyder individuel kostvejledning. 
  • Vi er med til at skabe et godt miljø omkring måltidet med et veldækket bord og en smuk udsigt. 
  • Ingen behøver at gå sultne i seng – derfor er der mulighed for at spise en portion havregryn inden godnat. 
  • Egen slik, chips og sodavand er tilladt på værelset, efter undervisningsophør fra kl. 16.30 – 22, og i weekenden. 

Give et positivt forhold til en varieret kost ved at følge de officielle kostråd (2013-2021) 

  • Vi sammensætter maden så eleverne kan spise sig mætte. 
  • Vi serverer 3 hovedmåltider og 3 mellemmåltider. 
  • Vi varierer mellem fjerkræ, vegetarretter, fisk og okse/svine kød ved middagen, i løbet af ugen. 
  • Vi serverer som regel fisk på buffeten, til aftensmad i hverdagene.  
  • Vi serverer blandt andet fyldige salater med bønner og linser. 
  • Vi vælger fuldkorns-produkter og serverer blandt andet hjemmebagte langtidshævede grovboller. 
  • Vi serverer frugt og grønt ved alle måltider. 
  • Vi serverer vand, til alle måltider. 
  • Vi laver mad, der giver eleverne en sanseoplevelse. 
  • Vi udfordrer eleverne med nye retter på buffeten i løbet af året på lige linje med trygge og genkendelige retter.

Passe på klimaet: 

  • Vi passer på klimaet ved at prioritere gode danske råvarer. 
  • Vi handler økologisk (30-60 %). 
  • Vi beholder skrællen på grøntsagerne i de varme retter. 
  • Vi supplerer kødretter med bønner og linser og sparer derved på kødmængden. 
  • Vi begrænser madspild. 
  • Vi affaldssorterer.

Skriv til os

75 75 63 00

Bliv elev på LE